Pages

Sunday, April 11, 2010

Hijau Kuning Di Dada

tahniah kepada negeri sembilan atas kejayaan memenangi piala f.a.walaupon kedah TIADA NASIB aku tetap rasa berbaloi... tp ada yg ambil kesempatan atas kekalahan kedah tu yg buat aku bengang ni..rasa mcm nk upah pembunuh.. eh! mcm nk upah krew n sama2 wat dokumentari pasal fenomena bolasepak tempatan...ini jawapan aku utk si buta bola tersebut.kata kaki bola..kaki bola berkudis bole la kot.

semalm aku tgk bola....final antara kedah dan negeri sembilan kt bukit jalil..awal pagi lg walaupon ujan aku berjalan kaki tunggu bas dari umh makcik aku kt puchong.aku takut kalu lmbat aku kena bratur panjang....yeaa...aku sanggup..rupanya xda bus langsung utk ke stdium bukit jalil...xpa..DIMANA ADA KEMAHUAN DISITU ADA JALAN..aku jantan..da lama merantau..mesti sampai...dlm pkul 11 kot aku sampai kt stadium.padahal puchong ke bukit jalil x jauh pon..



target ptama nk bli tiket...so aku bli la..x ramai pon org bratur nk bli tiket.sbb time tu ujan..org gila ja yg kuar umh ujan2..ya...aku gilaa...(sanggup bg kawan aku pegang duit tiket selama smggu takut aku terbelanja ke arah lain..x pcaya tanya mohd faizul b tahir budak batu pahat..) pastu tiba2 kwn aku kol..dia ckp..dia keja.x dpt nk bli tiket..so minx tolong aku utk bli tiket utk dia ngn kwn dia...hmm...aku pkir2 blik..bestnya kalu aku tukar posisi ngn dia..biar dia jalan kaki,tunggu bus lelama..tnya org sana sini..pastu bayar duit teksi yg mahal mcm x logik..dan aku plak order ja kt dia..mmg best kalu dpt cmtu..tp sbb aku phm betapa berkecainya prasaan dia kalu x dpt nk tgk bola cmna so aku on ja la..

aku bukak wallet aku ngam2 utk beli tiket dia ngn kwn dia sorang...gamble...aku kn baik.hahaha.kalu dia x jd dtg...huuu...mmg x blik aku..pecah muka budak tu..dah beli tiket..tunggu kwn aku yg len plak..dila,epul,nick,fad.
tiba2 lagi...hp aku bateri habes da...adoiii...masalah la..cmna nk cntct kwn2 aku i..xtaw bila nk sampai.stdium bukit jalil plak bkn kecik kalu nk cari kwn2..lagi nsib aku baek..jmpa ngn kwn skola aku..walaupon x kenal sgt..aku pow ja hp dia n salin num tepon kwan2 yg deal nk dtg..slamat.hehehe

aku tunggu dlm sejam lebih kot...dila sampai..lega aku..sbb antara ramai yg plan nk tgk bola..dia la yg paling aku tunggu..nk sgt aku sebarkan virus bolasepak kt dia ni..hahaha..bg dia gian tgk bola plak..ya la...aku x tahu cmna perasaan dia nk tgk bola..ya la..xda info..xtaw sejarah..bola ni mcm filem gak..ada intro..plot..klimaks..cth..kedah vs negeri sembilan..purata player kedah bwah 23 taun..negeri sembilan plak sgt2 berpengalamn.lgpon negeri 9 juara malaysian cup taun lpas..mmg gah..kedah plak hnya perlu buktikan yg tanpa import kedah tetap gergasi bolsepak tempatan..jd game akan jd menarik bila ada info2 sblm game..sbb tu la epl ada komen2 sblm game sbb nk panaskan nafsu penonton sblm game..

so aku ngn dila ni la lepak,jalan2 smentara tunggu game start pkul 8 stgh mlm.sempat gak aku panaskan dila..bgtaw dia info sikit pasal plawanan mlm ni..nmpak dia ada respon..makin tertarik..aku plak yg syok..hahha..ya la..ni 1st time dia tgk bola..aku nk yg terbaik utk dia kenang spnjang hayat..dalam tgh2 melepak tu aku tringat balik kata2 kbnyakan kwn2 aku.'TGK EPL LA LG KICK..BOLA MLYSIA APA KELAS.'.

mcm2 lg ayat budak2 tu..time kedah lwn tganu ada live..aku repair antena tv umh sewa aku.bersungguh sungguh gila aku time tu.hahah..2 jam gak aku repair.kwn2 yg len tgk ja..ya la..aku ja budak kedah..logik la aku ja yg pulun nk tgk.

aku xbole nk tumbuk budak2 yg ngata aku..sbb aku taw..budak2 tu x pernah merasa apa yg aku rasa.aku plak yg merasa kesian kt budak2 tu...kesian..p kdai mamak..hak3..dah tu bila aku tnya pasal player epl ka serie A pon xkenal..ahaha..kaki bola ke??stakat kenal owen,beckham,rooney baik jadi pompn..apa da..

ha..ni aku nk crita...aku dari taun 1993 aku da tgk bola tempatan..dari atuk aku sampai ke adik2 aku..smua kaki bola..aku ble hafal nama pmain import kedah dari zaman tu sampai ke zaman skang..itu nama kaki bola..aku tgk smua game x kira menang kalah.cuma 2 , 3 taun ni ja aku stdy jauh so final ja tmpat aku lempiaskan rindu.


memang liga tempatan low class..tp skurang2nya aku penah ditegur ngn ayat camni "oh budak kedah..kuat bola ni"..tu respon org bila aku ckp aku asal kedah..dlm hati aku mcm mnari nari tau x..sbb asal usul aku xbole ditukar ganti dgn liverpool atau barcelona.hah! (bru tringat..ntah2 kaki epl tu kalu aku tnya arsenal pon ntah2 dia ckap nama tempat..hahaha.. arsenal tu kelab..tempat dia london..share dgn chelsea,spurs... agak2 sapa lg pro bab epl??)

ok sambung blik..time kedah final ngn perlis dulu...kdua dua team utara..nk ke bukit jalil ikut hghway yg sama..so nmpak meriah sgt hghway tu dgn kaler hijau kuning and biru kuning...sronok...pmandangan yg pelik tp gempak.kan best kalu org putih nmpak..oh meriahnya bola sepak kita.aku siap nmpak sbijik skuter naik 2 org..yg depan pkai bju kedah.yg blakang bju biru perlis..hahaha..bila nk potong dia ja smua keta  bunyikan hon tanda serononk tgk gelagat mcm tu.



itu cerita hghway..kt kampong psiapan smua dah siap..konvoi satu kampong..pakat letak bendera kt keta.berdezup berbelas belas bijik keta bergerak ke bukit jalil.yg mak2 pulak bersengkang mata jahit bendera ngn kawan2..seronok...mcm raya pon ada..tp raya kan tiap2 taun..final ni kena tunggu layak..mgkin 2 taun x dpt final.mgkin 3 taun..mgkin jd mcm NEGERI BUDAK EPL TU YG KENA TUNGGU BERKURUN KURUN BARU JEJAK FINAL..DAH TU WAT ROSAK STDIUM NK TUNJUK PAHLAWAN !!!

relax2..budak2 tu x faham..hehehe..x merasa mcm mna kuar dari stdium shah alam(stdium keramat pasukan yg paling gah kt malysia) dengan perasaan bangga tgk kedah tumbangkan gergasi merah selangor di tempat dia sendiri...ya la..kedah pasukan kampong...kalu ada live pon pasukan kedah di double stndard"kan oleh pngulas tu..

wahai kaki bola universal kononnya...pernah ka merasa stdium bergegar bila pasukan kita jaringkan gol?? kt kdai mamak bergegar k???haha..ops..tergelak sinis plak. jejak bukit jalil xmau...ni old trafford,anfield,bernabeu,nou camp,san siro nak bagi ke ko masuk??? ntah2 stdium lama arsenal highbury tu pon ko xkan jejak sampai mampos...< dah tbukti lg terer bab bola sepak luar dari budak tu.

bila beribu ribu kt stdium..sepakat dengan warna sama...nyanyikan lagu hijau kuning yg glamer tu..mmg sgt2 sentimental..tu bkn lgu rasmi negeri taw..HANYA SEBUAH LAGU PASUKAN BOLASEPAK YG DINYANYIKAN OEH SELURUH RAKYAT..langsung x diajar time skolah..mcm mana beribu ribu boleh mnyanyikan satu lagu yg sama??ada jawapan?ada org negeri lain yg hafal lagu tu jgak taw.

ok epl main rancak..laju..tp tu org kampong ko ke???penah jumpa kt pasar mlm? kenangan aku terserempak ngn fauzi saari pmain bolasepak kedah..aku nek mto ngn kwn aku dan tnmpak dia..truja sgt smpai tgn aku otomatik angkt tgn kt dia..malu gak tp nsib bek dia bg respon..dia reply angkt tgn kt aku blik..tu yg aku nak...ikutkn hati nak ja aku kalu messi pandang aku sikit pon jadi la..nk tunggu dia sms ajak aku pekena sisha mmg x dpt la..tp benda tu xkan tcapai..mustahil.. (skurangnya penah chatting ngn bunyamin omar dan khairul pmain kedah)..

tiket plawanan luar ngara tau brapa?dulu aku pnah tgk brazil lwn mlysia taun 2002(ko penah??).hrga tiket RM 60.itu pon brazil x minx harga sebenar sbb pasukan tu pon mmg dalam pjalanan ke korea utk world cup.kira dia ambil duit kopi sikit ja slain niat nk test pasukan dia yg mls nk cari team2 eropah yg semestinya dia kena patah balik jauh utk ke korea.jauh sgt beza harga tiket tu..so berbaloi la stakat RM10 tu utk tgk pasukan ngeri sendiri dgn kualiti tempatan..


sbnarnya byak lagi bole aku taip kt sini...aku bknya reti tgk ja..kalu nk ajak fight bola kt padang pon aku mampu tsnyum lg la..tgk kaki ko pon aku da kenal brapa bijik gol sgt ko pnah score spanjang hidup ko berbanding aku..hahaha..hah?aku ckp besar??fakta kot..sila check sijil aku kt rumah k..ke nk aku scan n post sini?ko ckp besar pasal epl bole kannn...hehehe..gelak sinis lagi..

aik??ye ke aku tgk time final je???kn aku da ckp..aku pminat lama..smlm pon aku pkai bju kedah yg lama..taun 2004 pnya...bila org tnya  aku jwb cmni...'lagi lama bru org tau yang aku dah lama sokong pasukan kedah'..aku bkn mcm sesetengah penyokong yg x kenal cheah kean seng..ya la..dia tu plyer kedah zaman gelap..kedah tgh lemas..aku tgk..aku kenal..



final f.a cup dulu...sultan kedah sanggup berjalan kaki 2 km sbb jalan sesak..sedangkan sultan fanatik sokong negeri..nikan pulak kesatrianya yg beribu ni...sanggupp..yaa..aku pon sanggup..salah sgt kalu org kata masing2 ada kbaikannya antara tgk liga luar dgn dalam..sgt2 salah..jauh lebih baik tgk liga tempatan.aku x ckp liga kita lebih baik..tp lg baik SOKONG liga tempatan..

sebab benda ni berkaitan dengan MARUAH..ko ade?? jangankan bab bola ja..kalu lebih2 ngata negeri aku..mmg aku ong bak tempurung kpala ko dan yg lain2.. apa nak takut.. 'aku dah mati pon kalu maruah negeri aku dihina'.. mau try?

aku x larang,dan kdg2 aku join tgk game2 eropah tu..tp bila ada orang 'sentuh' maruah aku. aku rasa nk bg 'sentuhan arwah' kt dia.aku tau walaupon aku taip berkoyan koyan..tetap x dpt ceritakan gmbaran sebenar perasaan aku mnyokong negeri aku.ha..aku tau..lpas ko bca ni mesti ko akn ckp kt aku.."ya la..team kedah hebat..aku ngaku.." .itu ayat pompuan..dah la kenal pemain2 dunia yg glamer & hensem ja..mcm pompuan taw x..malu skit..aku xmau ko ckp cmtu...aku nak ko diam dan sokong la negeri ko yg kena pijak2 dgn team lain.sebab tu la champion league kira away goal sbb main di stdium sendiri ada penyokong sendiri..otomatik team tu akan jadi lebih kuat dan semangat..

-lega aku sbb dila merasa stadium bergegar berkali kali. (penalti brapa kali..hahaha).kalu bole nak 'si kaki epl merasa nikmat ni jgak.

-end-

by 'aku yg membesar di stdium'

ada pesanan baru bt peminat yg semakin 'galak'..aksi bagus..tapi mental jgn x bgus..dah macam geng calit plak pemyombong...ramai kaki baru tu..xleh join ar kalu ada jenis tu

14 comments:

.::SayangKemA::. said...

aku suke bahasa tulisan ko...aku ske cara ko mnulis..tepat pada sasaran!haha...tbaik..!

aku bkn la kaki bola...lg xminat yg over da sea pnye...xmen la sokong2 team luar negara nie...buang mase...bkn org kite pun yg penting!bak kate ko, xde nye nak tserempak kt psar mlm ke..nak lepak minum kedai mamak ke..huhu!! at least aku dpt gak jumpe player kedah si baddrol bakhtiar bberapa kali..bangga beb..hehe!

aku ske tgk team kedah men je...sokong team kedah sgt2..yg len2 aku xminat...

.::SayangKemA::. said...

aku ske gaya penulisan ko..tepat pada sasaran...sindiran yg mgena!haha..tbaik beb!

aku bkn la kaki bola..aku xminat team2 luar negara tue...bak kate ko, bkn bley jumpe pun...mcm la ade duit nak g tgk bola kat stadium dorg..haha!

tp aku sgt minat tgk bola sepak msia...nak plak Team kedah, even aku lahir kat penang...tp aku mbesar kat kedah....so, bley kate kedah 5ever!haha!

Tangan_gatal said...

btolla kan...kdg2 keadaan terdesak melahirkan seorang genius...trima kasih sudi membaca..kalu bole sebarkan pada sasarannya k..huu

.::SayangKemA::. said...

blog ko nie pun aku men klick sebab ade org sebarkan kat FB kelab anak kedah...

ya..akan disebarkan....hehe!!

truskan menulis k...gudluck!

Tangan_gatal said...

thanks

eT said...

aku pon tgk kedah main walaupon aku anak pahang..hehe

Tangan_gatal said...

tq et..janji semangat tu ada..tq lg skali

acap said...

dey maccha..apa hang beletiaq ni.haha

Tangan_gatal said...

bkn bletiaq...aku geram kt kwn2 yg perlekeh aku p tgk bola final ritu

.::SayangKemA::. said...

yg plekeh tue sengal....jeles.....xnak tgk dah la...toksah plekeh org len....

huh!tibe2 emo....hehehe!!

Tangan_gatal said...

hahaha....kita give..ada sumthing utk take...berbaloi

Arm said...

uish.. gila sdih gmbr arwah wjdi ada dlm ni.. huhu...

far_ten said...

saya satu family pn pemint setia team kedah..ayh sya bkn kaki bola dh, hantu bola rsanya..hehe..sy ingt lg msa final kedh lwn slngr dlu, mak jht bndra hjau kuning sbb ayh nk bw p kl..ayh ada satu jersi hijau kuning yg pak long sign..bju tu la yg dia pkai stp kali p tgk bola kt stdium darulaman...

kalo bkn kita yg nk brbangga dgn team dr ngra kita sndiri, sapa lg kn?
team kedah;depa ni ada smgt kesukanan, bkn sja2 nk main..muka ada, bkat pn ada..
dn penyokong2 kedah ni sya rasa yg paling best di dunia la...
caya lah, kedah... :)

Tangan_gatal said...

yeah...tq fateen....kita x sokong pasukan kita ja..kita dukung maruah yg pasukan kita bwak.